Τι κάνω όταν δεν έχω δουλειά… και βαριέμαι

της Μαίρης Κυριακοπούλου

You know the feeling: δέκα μέρες τώρα δουλεύετε νυχθημερόν, το τηλέφωνο δε σταματά να χτυπά, τα mails καταφτάνουν σωρηδόν και δεν προλαβαίνετε να πάρετε ανάσα. Φαΐ μπροστά στο laptop, ύπνος με το ζόρι και πολύς καφές ή τσάι για να καταφέρετε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά. Έρχεται λοιπόν η ευλογημένη μέρα της παράδοσης! Αφού λουστείτε, αλλάξετε ρούχα και φάτε ένα πλήρες γεύμα, αφού ξεκουραστείτε αρκετά, αφού αράξετε στον καναπέ για να δείτε τα τελευταία επεισόδια της αγαπημένης σας σειράς, έρχεται η ώρα που τρέμει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας που εργάζεται από το σπίτι… η ώρα της βαρεμάρας!

bored

Λογικό να αντιδρά ο οργανισμός στους πεσμένους ρυθμούς, ειδικά αν είχε συνηθίσει να δουλεύει στο φουλ τις περασμένες μέρες. Μην απελπίζεστε όμως! Δεν υπάρχει λόγος να υποκύψετε στην ανία, την πλήξη, τη ραστώνη. Ακολουθούν 7 συμβουλές που θα σας κάνουν να ξαναβρείτε τη ζωτικότητά σας in no time!

1. ΣΤΟΛΙΣΤΕΙΤΕ!

Για αρχή, μη μένετε με τις πιτζάμες! Κάντε ντους για να ξυπνήσετε πιο γρήγορα, πλυθείτε, ντυθείτε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Αμέσως θα αισθανθείτε ζωντάνια! Αν έχετε όρεξη, πειραματιστείτε με διάφορα outfits τα οποία θα φορέσετε τις επόμενες μέρες που θα EΧΕΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ και θα χρειαστεί να κοινωνικοποιηθείτε.

2. ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ!

Ένας πολύ καλός τρόπος για να θεραπεύσετε την πλήξη είναι να ασκηθείτε. Θα παραχθούν αμέσως ενδορφίνες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και θα κάνουν το σώμα σας ευτυχισμένο. Τρέξτε, κάντε ποδήλατο, γιόγκα ή πιλάτες (πανάκεια για όσους κάνουν καθιστική εργασία – yes, I’m looking at y’all), κάντε μια βόλτα να εξερευνήσετε την πόλη και να μάθετε καινούριες γειτονιές. Θα καταπολεμήσετε την ανία σας, και ίσως ανακαλύψετε κρυφά και ενδιαφέροντα μέρη που δε γνωρίζατε!

3. ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ!

Όταν είστε απασχολημένοι με τη δουλειά σας, δύσκολα θα βρείτε χρόνο (ή όρεξη) για να καθαρίσετε το σπίτι σας. Ξεκινήστε από το γραφείο φυσικά, το χώρο στον οποίο περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας. Πέραν τούτου, ο καθαρός και ταχτοποιημένος χώρος πάντα ηρεμεί το νου. Case in point: έχετε δει την ταινία Limitless; Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνει ο σιχαμένος τεμπέλης ασύδοτος συγγραφέας μόλις πάρει το χάπι που τον κάνει έξυπνο; ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ! Για extra hardcore καταστάσεις, ορμήστε στο γκαράζ, στην αποθήκη, στη σοφίτα, στις ντουλάπες.

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ!

Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να μάθετε μια νέα δεξιότητα. Μπορείτε να διδάξετε στον εαυτό σας πώς να ράβει, να πλέκει ή να κεντάει, να μάθετε καλλιγραφία, να κάνετε ένα παζλ, να εξασκηθείτε στο τραγούδι με καραόκε στο youtube. Είναι της μόδας όλα αυτά τα δημιουργικά χόμπιζ! Για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τις δικές μου στιγμές βαρεμάρας, αγόρασα πρόσφατα ένα βιβλίο ζωγραφικής για ενηλίκους και ήδη έχω περάσει μερικές ευχάριστες ώρες χρωματίζοντας λουλουδάκια και πεταλουδίτσες με ξυλομπογιές (extra bonus: η απολαυστική διαδικασία ξυσίματος των μολυβιών). Όλες αυτές οι ασχολίες αποτελούν μια απλή μορφή διαλογισμού: η προσοχή μας αποσπάται συνεχώς από την ασταμάτητη ροή πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά και συχνά χάνουμε την ικανότητα συγκέντρωσης. Τέτοιου τύπου ασχολίες ωθούν το μυαλό στο να επικεντρωθεί σε ένα μόνο θέμα, κάτι που το βοηθά να ηρεμήσει και να αναζωογονηθεί. Και φυσικά, η εκμάθηση μιας νέας τεχνικής είναι πάντα ενδιαφέρουσα διαδικασία!

5. ΔΙΑΒΑΣΤΕ!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσετε το χρόνο σας. Κυκλοφορούν αρκετές λίστες με τα «βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε όλοι στη ζωή μας», ξεκινήστε λοιπόν από εκεί αν σας λείπει η έμπνευση. Για αυτούς που δεν τους αρέσει η λογοτεχνία, υπάρχουν πάντα βιβλία και περιοδικά με συμβουλές εργασίας, marketing, project management και ένα σωρό άλλα, που θα σας βοηθήσουν να δουλέψετε πάνω στην προσωπική και επαγγελματική σας εξέλιξη.

6. ΓΡΑΨΤΕ!

Σε όλους τους μεταφραστές αρέσει το γράψιμο! Από σημειώσεις για τη δουλειά και ιδέες για νέα projects, μέχρι άρθρα για περιοδικά, για τους συλλόγους στους οποίους είστε μέλος, για το blog της ΠΕΕΜΠΙΠ (wink wink)! Επικεντρωθείτε σε ό,τι προσφέρει προστιθέμενη αξία στους πελάτες ή τους συναδέλφους σας και αυξάνει την ορατότητα σας στο διαδίκτυο.
Συλλέξτε ιδέες για το blog σας, την ιστοσελίδα σας, το νέο σας σχέδιο marketing.

7. ΔΙΚΤΥΩΘΕΙΤΕ!

Μπορείτε να το κάνετε με δύο τρόπους: διαδικτυακά ή δια ζώσης. Γραφτείτε σε μεταφραστικά fora, στείλτε mail σε παλιούς πελάτες με τους οποίους έχετε καιρό να επικοινωνήσετε και ψάξτε για καινούριους! Αρχειοθετήστε τα πιστοποιητικά από σεμινάρια, μαθήματα, workshops που παρακολουθήσατε τον τελευταίο καιρό, ανανεώστε το βιογραφικό σας και στείλτε το σε εν δυνάμει συνεργάτες.

Εκτός σπιτιού, παρακολουθήστε σεμινάρια για θέματα που σας ενδιαφέρουν και σας απασχολούν. Θα μάθετε κάτι νέο που θα βοηθήσει σίγουρα στην προσωπική σας εξέλιξη, αλλά μπορεί και να συναντήσετε υποψήφιους πελάτες! Επισκεφθείτε επαγγελματικές εκθέσεις, μοιράστε κάρτες, διαφημίστε τον εαυτό σας. Με αυτό τον τρόπο, οι μελλοντικές ημέρες αεργίας και βαρεμάρας θα γίνουν όλο και λιγότερες!

Περιττό να σας πω πως πρέπει να αφιερώσετε σίγουρα και λίγο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα βαρετά πράγματα, όπως τα λογιστικά σας, τα τιμολόγιά σας, το πρόγραμμα της εβδομάδας. Για να γίνει πιο ευχάριστη η διαδικασία, βάλτε και καμιά μουσικούλα να παίζει από πίσω!

Μερικές φορές, μετά από μια «δημιουργική μέρα» ίσως να αισθανθείτε μεγαλύτερη κούραση, από ότι αν περνούσατε μια τυπική «μέρα εργασίας» κάνοντας μετάφραση ή διερμηνεία. Αυτό συμβαίνει γιατί βγαίνετε από τη ρουτίνα σας και κάνετε ασυνήθιστα πράγματα, κουράζεστε σωματικά με τη γυμναστική ή την καθαριότητα και το μυαλό σας πλημμυρίζει από σκέψεις διαφορετικές. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό! Θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ και να ξυπνήσετε γεμάτοι όρεξη την επομένη!


Η Μαίρη Κυριακοπούλου σπούδασε μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Paul Valéry III του Montpellier. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Καθότι η μάθηση δε σταματά ποτέ, το 2015 εκπαιδεύτηκε στη διερμηνεία συνοδείας και συνεδρίων στην ιδιωτική επαγγελματική σχολή glossologia.gr. Εργάζεται ως μεταφράστρια από το 2007 και τώρα κάνει τα πρώτα βήματα στο χώρο της διερμηνείας.
Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει ακατάπαυστα ό,τι πέσει στα χέρια της, βλέπει μανιωδώς σειρές, κάνει πιλάτες και προσπαθεί ανεπιτυχώς να μάθει να μαγειρεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *