TEDxAthens και εθελοντισμός: μια άλλη ματιά
της Μαρίας Λερίδη
Οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει να ακούσουμε ή να παρακολουθήσουμε στο Διαδίκτυο τις ομιλίες TED που πραγματοποιούνται κατά καιρούς. Ομιλητές από όλον τον κόσμο παρουσιάζουν νέες ιδέες, μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους, φιλοσοφούν για τη ζωή, προάγουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, μα πάνω απ’ όλα μας εμπνέουν και μας ξεσηκώνουν.
Στην Αθήνα, διοργανώθηκε φέτος το πέμπτο κατά σειρά TEDxAthens που περιελάμβανε ένα διήμερο ομιλιών τις οποίες παρακολούθησαν ζωντανά οι θεατές που βρίσκονταν στο χώρο της εκδήλωσης, αλλά και πολλοί άλλοι μέσω live streaming από το διαδίκτυο. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, συνήθως τα φώτα πέφτουν στους ομιλητές. Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που δουλεύουν έναν ολόκληρο χρόνο, εθελοντικά, παράλληλα με την καθημερινή εργασία τους για να γίνει η εκδήλωση πραγματικότητα. Για την εκδήλωση του 2013, η ομάδα της διοργάνωσης αριθμούσε 65 εθελοντές από κάθε χώρο: επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσιογράφους, στελέχη marketing, πωλήσεων, δημοσίων σχέσεων, επικοινωνίας, bloggers, οικονομολόγους, φωτογράφους, μουσικούς, γραφίστες και πολλούς άλλους.
Τι κερδίζουν όλοι αυτοί από τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση; Δεν ξέρω. Θα σας πω όμως τι κέρδισα εγώ από τη μικρή εμπειρία που είχα ως συνεργάτης τους.
Η συνεργασία μου με την ομάδα του TEDxAthens ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν έμαθα τυχαία ότι αναζητούσαν μεταφραστή που θα ήθελε να συμμετέχει εθελοντικά στη διοργάνωση αναλαμβάνοντας τη μετάφραση κειμένων. Μετά από ένα μικρό δοκιμαστικό, ο συνεργάτης μου κι εγώ ξεκινήσαμε να μεταφράζουμε τα βιογραφικά των ομιλητών του TEDxAthens που μας έστελνε η υπεύθυνη του έργου από και προς τα Αγγλικά. Οι μεταφράσεις χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση των ομιλητών στην ιστοσελίδα και στο ιστολόγιο της διοργάνωσης και κατ’ επέκταση στα σχετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο και στον Τύπο.
Μέσα σε δύο μήνες χρειάστηκε να μεταφράσουμε περίπου 7000 λέξεις με ορολογία από πολλούς τομείς, καθώς οι ομιλητές του TEDxAthens προέρχονταν από διάφορους χώρους. Σε όλη αυτήν τη διάρκεια έμαθα πολλά καινούρια πράγματα, παρακολούθησα πολλές ομιλίες online, έψαξα σε διάφορες πηγές για πληροφορίες και συνολικά αποκόμισα πολλές καινούριες γνώσεις. Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να διαθέσω αρκετό ελεύθερο χρόνο. Χρειάστηκε να δουλέψω Σαββατοκύριακα, μερικές φορές μέχρι αργά το βράδυ, να διακόψω τη ροή της καθημερινής εργασίας μου και να μεταφράσω κάτι εμβόλιμα.
Η συνεργασία μου με την υπεύθυνη του έργου ήταν εξαιρετική και οι δύο μήνες πέρασαν πολύ γρήγορα. Παρά τη σοβαρότητα που χρειάζεται η διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης, η ομάδα μου έδωσε περισσότερο την αίσθηση της παρέας και όχι αυστηρά της ομάδας εργασίας. Η ομάδα του TEDxAthens ανέβηκε μέχρι και στον Όλυμπο για να ανακοινώσει το όνομα ενός ομιλητή.
Στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε τελικά η εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με μεγάλη επιτυχία και με θέμα τα “Αχαρτογράφητα νερά”. Ήσυχη πλέον ότι το έργο μου τελείωσε, μπόρεσα να απολαύσω τις εκπληκτικές ομιλίες των 35 ομιλητών που ήρθαν από όλο τον κόσμο, να γνωρίσω τα μέλη της ομάδας, να συναντηθώ με γνωστούς μου, να γνωρίσω καινούρια άτομα.
Είχα την τύχη να ακούσω τον Γιάννη Μπεχράκη, φωτορεπόρτερ του Reuters, να μας περιγράφει όσα πέρασε στην αποστολή του στη Σιέρα Λεόνε. Ταξίδεψα με τον Ευγένιο Τριβιζά και την ομιλία του περί φαντασίας και τον Ricky Nierva της Pixar που μας ανέλυσε σημειολογικά την αγαπημένη μου παιδική ταινία, το Up! Θαύμασα ανθρώπους όπως ο James Castrission, ο Dawa Sherpa, ο Steve Fisher.
Η ομαδική δουλειά ήταν εμφανής παντού. Από το goodie bag που πήραν όλοι οι συμμετέχοντες μέχρι τη συμμετοχή των εθελοντών-navigator της εκδήλωσης. Όλοι είχαν τη διάθεση να βοηθήσουν, όσο κουρασμένοι και αν ήταν. Τα μέλη της ομάδας, που όλο το χρόνο ασχολούνταν με τους καλεσμένους, το υλικό, το στήσιμο της εκδήλωσης, τα βίντεο, την παρουσίαση, ήταν εκεί έτοιμα να βοηθήσουν την ημέρα της εκδήλωσης τους σχεδόν 1300 απαιτητικούς θεατές που είχαν κατακλύσει το κτίριο, παρόλο που η δουλειά τους είχε ουσιαστικά τελειώσει. Για εμένα, τελικά, αυτοί ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Αυτοί απέδειξαν πως όταν οι άνθρωποι εργάζονται ως ομάδα μπορούν να επιτύχουν κάτι πραγματικά εξαιρετικό. Και αυτό είναι που κρατάω περισσότερο από την εκδήλωση. Εμπνεύστηκα από νέα σε ηλικία άτομα που καινοτομούν και έχουν νέες ιδέες. Άκουσα υπέροχη μουσική σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Δεν μου άρεσαν όμως μόνο οι ομιλίες.
Συγκινήθηκα, εμπνεύστηκα, σοκαρίστηκα, ξεχάστηκα, γέλασα… Όλα τα συναισθήματα μέσα σε 2 ημέρες. Ένιωσα μεγάλη υπερηφάνεια όταν είδα το λογότυπο της εταιρείας μου παντού, σε πολλά σημεία στο κτίριο, στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, στην ιστοσελίδα… Κυρίως, ένιωσα ότι έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι, όσο μικρό και αν ήταν, για να φτιαχτεί κάτι τόσο μεγάλο, με τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Ένιωσα κι εγώ μέλος της ομάδας και σίγουρα είναι κάτι που θα επέλεγα να το κάνω ξανά.
Ο εθελοντισμός
Ο εθελοντισμός είναι για μένα μια ιδέα, ένα καθήκον. Είναι η ανάγκη που έχουμε μέσα μας να φανούμε χρήσιμοι, πολίτες του κόσμου, μέλη μιας ομάδας. Από μικρή θυμάμαι να προσπαθώ να προσφέρω όπου μπορώ μέσα από ομάδες, είτε επρόκειτο για την περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου, είτε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 γιατί ήθελα να είμαι κομμάτι της διοργάνωσης και όχι απλός θεατής κ.ο.κ. Αργότερα, όταν χρειάστηκε να συνδυάσω την επαγγελματική μου εξέλιξη με αυτή την ανάγκη μου για προσφορά, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα μου προσέφερε απλόχερα αυτή την ευκαιρία μέσω της πρακτικής άσκησης (που για μένα εδώ ταυτίζεται με την εθελοντική εργασία). Γνώρισα ανθρώπους που η προσφορά είναι η δουλειά τους. Έκανα καινούριους φίλους. Ένιωσα ότι κι εγώ βοηθώ με τον τρόπο μου. Στην ΠΕΕΜΠΙΠ, στα πλαίσια της συνεργασίας της ένωσης με το «Χαμόγελο του Παιδιού», είχα την ευκαιρία να αναλάβω την εθελοντική μετάφραση ιατρικών κειμένων για παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία ή υποστήριξη από το εξωτερικό και σήμερα διαχειρίζομαι την ανάθεση των κειμένων αυτών στους υπόλοιπους εθελοντές του συλλόγου.
Τα οφέλη για έναν εθελοντή είναι πάρα πολλά. Πέρα από τη συναισθηματική ικανοποίηση και την ψυχική ηρεμία που σου προσφέρει η εθελοντική συμμετοχή σε οργανώσεις και ομάδες, μπορείς να αποκομίσεις και επαγγελματικά οφέλη. Η συμμετοχή σε μια εθελοντική πρωτοβουλία ή εκδήλωση αυξάνει την αποδοτικότητα, την ικανοποίησή σου από το έργο που κάνεις και το ηθικό σου. Σε βοηθά να μάθεις να συνεργάζεσαι με μια ομάδα, βελτιώνει τις ηγετικές σου ικανότητες και σε βοηθά να αναπτύσσεις πολλές δεξιότητες που πιθανόν να μην ήξερες ότι έχεις. Επιπλέον, βελτιώνει την εικόνα σου ως επαγγελματία και σε βοηθά να γνωρίσεις άτομα με τα οποία ενδεχομένως στην πορεία να συνεργαστείς και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ιδιαίτερα για επαγγέλματα όπως οι μεταφραστές σου δίνει το κίνητρο και την ευκαιρία να βγεις από το σπίτι σου ή το γραφείο σου, να έρθεις σε επαφή με κόσμο (πραγματική επαφή, όχι ηλεκτρονική).
Υπάρχουν δεκάδες οργανώσεις, εκδηλώσεις, οργανισμοί, τοπικές κοινότητες στις οποίες όλοι μας μπορούμε να συμμετέχουμε. Καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα πεδίων και όλοι μπορούμε να προσφέρουμε είτε μέσω της εξειδίκευσης και του επαγγέλματός μας είτε με οποιονδήποτε άλλον τρόπο μπορούμε να φανταστούμε.
Μια σημαντική “γνωριμία” που έκανα στο TEDxAthens είναι τo Human Grid (Ανθρώπινο Δίχτυ), μια πρωτοβουλία του TEDxAthens η οποία συγκεντρώνει τις εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες ενεργών πολιτών που «υφαίνουν» τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδας. Το Human Grid έχει ως σκοπό να αναδείξει και να υποστηρίξει ομάδες ανθρώπων που αποφάσισαν να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και να κάνουν κάτι καλό για τους γύρω τους και την πόλη τους, κόντρα στη οικονομική κρίση και την υποβάθμιση του κοινωνικού ιστού. Σε αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι atenistas, το Χαμόγελο του παιδιού, η ΕΛΕΠΑΠ, το Καταφύγιο Αδέσποτων ζώων, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η WWF και πάρα πολλές ακόμη ομάδες και οργανώσεις. Το σημαντικό είναι να μάθουμε όλοι να εργαζόμαστε ως ομάδα για έναν κοινό σκοπό και να διατηρούμε την επαφή μας με τον κόσμο γύρω μας. Να μοιραζόμαστε τη χαρά, την αισιοδοξία, την προσφορά.
Τι κέρδισα τελικά από την εμπειρία μου στο TEDxAthens και από όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τον εθελοντισμό; Σίγουρα όχι χρήματα, σίγουρα όχι δόξα. Θεωρώ ότι έγινα απλώς πιο πλήρης και καλύτερος άνθρωπος.
Δοκιμάστε το κι εσείς!
*Τα αρχικά TED σημαίνουν Technology, Entertainment, Design και το “x” στην περίπτωση του TEDxAthens υποδηλώνει ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα.
Η Μαρία Λερίδη είναι επαγγελματίας μεταφράστρια και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΕΜΠΙΠ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και ιδιοκτήτρια της εταιρείας “Ennoema Translation Services”. Πριν ασχοληθεί με τη μετάφραση, εργάστηκε ως γραφίστρια, υπεύθυνη διασφάλισης ποιότητας και υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, ενώ στα πλαίσια της πρακτικής της απασχολήθηκε στην Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Έχει μεγάλη εμπειρία με τους υπολογιστές και τα εργαλεία μετάφρασης και πρόσφατα εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή ιστοσελίδων και τη διαχείριση ιστολογίων. Υποστηρίζει θερμά τον εθελοντισμό καθώς πιστεύει ότι, εκτός από επαγγελματικές ευκαιρίες και γνωριμίες, μας προσφέρει τη δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.