Ο Μήνας Της Μετάφρασης- Μεταφραστική Συνάντηση #5 -Μετάφραση, γλώσσα, φύλο, φεμινισμός

Ο Μήνας της Μετάφρασης ολοκληρώνεται με την 5η Μεταφραστική Συνάντηση, με τίτλο “Μετάφραση, γλώσσα, φύλο και φεμινισμός”.

Αποχαιρετούμε τον Μήνα της Μετάφρασης με την 5η και τελευταία Μεταφραστική Συνάντηση. Μεταφραστές, μεταφρασεολόγοι, ερευνητές, κοινωνιογλωσσολόγοι και άλλοι ακαδημαϊκοί συζητούν για την ορατότητα των μεταφραστών μέσα από τις μεταφράσεις τους και προχωρούν σε πιο ειδικά θέματα: Πώς επηρεάζει το φύλο τη γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε; Πώς μεταφράζεται η έμφυλη γλώσσα; Τι είναι η κουήρ μετάφραση; Ποια γλωσσικά ζητήματα έθεσε το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα; Τι είναι η φεμινιστική μετάφραση; Τι μαθαίνουμε από τη γυναικεία μεταφραστική παραγωγή του 19ου αιώνα; Σας περιμένουμε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για να αναζητήσουμε απαντήσεις και να θέσουμε ακόμα περισσότερες ερωτήσεις στους ειδικούς.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της βραδιάς:

  • 17:00 – 18:00                 

(Α)ΟΡΑΤΟΣ μεταφραστής – τα όρια της φωνής του

Ομιλήτριες: Μαρία Παπαδήμα (Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταφράστρια), Αλεξάνδρα Ιωαννίδου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σλαβολογίας στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταφράστρια).

Συντονίστρια: Λαμπρινή Κουζέλη (φιλόλογος, κριτικός, δημοσιογράφος).

  • 18:00 – 19:00

Μετάφραση και φύλο

Ομιλητές: Λύο Καλοβυρνάς (μεταφραστής, ψυχοθεραπευτής), Κώστας Κανάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Χριστίνα Ντόκου (Επίκουρος Καθηγήτρια Αμερικανικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών).

  • 19:00 – 20:00

Φεμινισμός, γλώσσα και μετάφραση.

Ομιλήτριες: Βασιλική Μήσιου (μεταφράστρια, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Άννα Μιχοπούλου (φιλόλογος, ερευνήτρια Ιστορίας των Γυναικών – Αρχείο Γυναικών «Δελφύς»), Έλενα Τζελέπη (Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).


Χώρος: Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων

Ώρα: 17:00 – 20:00

Γλώσσα διεξαγωγής: ελληνικά

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου

 

Τηλ. επικοινωνίας: 6977 026 291 – Email: events@peempip.gr


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Βρείτε μας στην ιστοσελίδα μας εδώ, καθώς και σε Facebook, Twitter και YouTube.

Με χαρά διαβάζουμε τα σχόλιά σας!

Αρέσει σε %d bloggers: