Ο Μήνας της Μετάφρασης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

(τελευταία ενημέρωση: 17/10/2018)

 

Ο Μήνας της Μετάφρασης

30 Σεπτεμβρίου – 4 Νοεμβρίου 2018

(στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Δήμου Αθηναίων)

 

Με αφορμή την επίσημη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 30ής Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης (24 Μαΐου 2017), η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) σας καλωσορίζει στον Μήνα της Μετάφρασης. Η δράση πραγματοποιείται με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Μήνας της Μετάφρασης περιλαμβάνει πέντε Μεταφραστικές Συναντήσεις με έμπειρους επαγγελματίες του εκδοτικού και μεταφραστικού χώρου και καταξιωμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς που συζητούν για τις διαφορετικές πτυχές της μεταφραστικής διαδικασίας. Παράλληλα, τα μέλη της ΠΕΕΜΠΙΠ σας καλούν να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε ρόλο «Μεταφραστή για Μια Μέρα» και σας προσκαλούν σε ένα ανοιχτό εργαστήρι λογοτεχνικής μετάφρασης (Translation Slam) για να ανακαλύψετε τα μυστικά των επαγγελματιών!

Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς μεταφρασμένη λογοτεχνία στα ράφια των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων; Εμείς σίγουρα όχι! Ελάτε, λοιπόν, να γνωρίσετε, να ακούσετε και να συζητήσετε με τους μεταφραστές και τις μεταφράστριες που μας ταξιδεύουν από τον έναν πολιτισμό στον άλλο. Σας περιμένουμε στον Μήνα της Μετάφρασης.

 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 17:00-20:00

Μεταφραστική Συνάντηση #1

Λογοτεχνία και μετάφραση: μετάφραση, έκδοση και προώθηση βιβλίων

Η πρώτη συνάντηση του Μήνα της Μετάφρασης εστιάζει στους ανθρώπους που συμμετέχουν στην παραγωγή βιβλίων μεταφρασμένης λογοτεχνίας, από τον εκδότη ως τον σελιδοποιό, και την προώθηση της ελληνόφωνης λογοτεχνίας στο εξωτερικό.

 

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, 17:00 – 20:00

Μεταφραστική Συνάντηση #2

Πνευματικά δικαιώματα και μετάφραση

Η δεύτερη αυτή συνάντηση επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα των μεταφραστών: νομικό πλαίσιο, συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων, προστασία και κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 11:00 – 16:00, Πλατεία Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο)

Γίνε Μεταφραστής για Μια Μέρα (Translator for A Day)

Η ολοήμερη αυτή δράση στοχεύει στο να φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τον κόσμο της λογοτεχνικής μετάφρασης και το επάγγελμα του μεταφραστή. Μόνοι ή σε ομάδες, οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν κείμενο και στρώνονται στη δουλειά, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση επαγγελματιών μεταφραστών.

 

Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 17:00 – 20:00

Μεταφραστική Συνάντηση #3

Βιβλίο και προσβασιμότητα – Οπτικοακουστική μετάφραση

Ελάτε να διερευνήσουμε, με τη βοήθεια των ειδικών, πώς εμπλέκονται οι μεταφραστές στο κομμάτι της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στο οπτικοακουστικό υλικό, πώς μεταφράζονται τα έντυπα βιβλία στη γραφή Braille, ποιες υπηρεσίες και προγράμματα λειτουργούν στις βιβλιοθήκες προκειμένου να επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε όλους.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

 

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, 19:00 – 21:00, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μεταφραστικοί διαξιφισμοί (Translation Slam)

Δύο μεταφράστριες μεταφράζουν ξεχωριστά το ίδιο λογοτεχνικό κείμενο από τα ιταλικά στα ελληνικά και την ώρα της εκδήλωσης, παρουσία του κοινού, αντιπαραβάλλουμε τις δύο μεταφράσεις με τη βοήθεια συντονιστή-διαιτητή. Μια ματιά στο εργαστήρι του μεταφραστή.

Δεν απαιτείται γνώση ιταλικών ούτε προηγούμενη μεταφραστική εμπειρία.

 

Κυριακή 4 Νοεμβρίου, 17:00 – 20:00

Μεταφραστική Συνάντηση #4

Παιδικό βιβλίο και μετάφραση

Η συνάντηση αυτή θα εστιάσει στο παιδικό βιβλίο, τους μεταφραστές της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά και στις λογοτεχνικές διασκευές ως μέσο προώθησης της φιλαναγνωσίας, καθώς και στο ελληνικό παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα και στον κόσμο.

 

Κυριακή 18 Νοεμβρίου, 17:00 – 20:00

Μεταφραστική Συνάντηση #5

Φεμινισμός και μετάφραση

Η θεματική αυτής της συνάντησης εστιάζει στη σχέση μετάφρασης και φεμινισμού, και διερευνά τον ρόλο και την ορατότητα ή μη του μεταφραστή έναντι του συγγραφέα.

 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις είναι ελεύθερη.

 

Όλες οι Μεταφραστικές Συναντήσεις θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα 106 79.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την είσοδο στις Μεταφραστικές Συναντήσεις. Το σύνολο των Μεταφραστικών Συναντήσεων καλύπτεται μέσω live streaming σε συνεργασία με την Bookia.

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου

Τηλ. επικοινωνίας: 6977 026 291


 

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Με χαρά διαβάζουμε τα σχόλιά σας!

Αρέσει σε %d bloggers: