ΑΠΟΨΕΙΣ: Μαρία Πετρίτση για το εξάμηνο εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ

της Μαρίας Πετρίτση

Η αξία και η χρησιμότητα του εκπαιδευτικού εξαμήνου στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών του ΤΞΓΜΔ είναι αδιαπραγμάτευτη και σαφής. Όντας το μοναδικό επίσημο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα το οποίο εκπαιδεύει επαγγελματίες μεταφραστές και διερμηνείς, είναι αυτονόητο πως στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών, λίγο πριν βγουν στην αγορά εργασίας, η παραμονή τους στο εξωτερικό και η φοίτησή τους σε κάποιο ξενόγλωσσο πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη.

EΗ εξοικείωση με ξενόγλωσσα περιβάλλοντα, τα οποία για πολλούς θα αποτελέσουν μελλοντικό χώρο εργασίας, καθώς και με τα διεθνή όργανα όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή, το Συμβούλιο, το Δικαστήριο, κλπ., τους προετοιμάζει για μια πιο ομαλή μετάβαση από τη ελληνική αγορά εργασίας στην διεθνή. Σε περίπτωση που οι απόφοιτοι του Τμήματος παραμείνουν στην Ελλάδα και ασκούν το επάγγελμα του μεταφραστή ή του διερμηνέα στην εγχώρια αγορά, τα οφέλη του εκπαιδευτικού εξαμήνου στο εξωτερικό παραμένουν σημαντικά.

Αυτό δεν αφορά μόνον την γλωσσική τους τελειοποίηση αλλά και την εξοικείωσή τους με το επαγγελματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούν να λειτουργήσουν σε μια εποχή όπου τα κοινωνικά, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά και επιστημονικά σύνορα είναι ανοιχτά και αφορούν κάθε ολοκληρωμένο επαγγελματία.

Η Μαρία Πετρίτση είναι απόφοιτη του ΤΞΓΜΔ, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο της Μονς (Βέλγιο). Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, ως μόνιμη υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γράφει βιβλία (εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, Κέδρος, Bibliothéque) και αρθρογραφεί σε εφημερίδες (ΑΥΓΗ, Δρόμος της Αριστεράς) και περιοδικά [Μανδραγόρας, (δε)κατα, έστω, UNFOLLOW, κλπ). Κείμενά της κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά (στάχτες, Λόγων παίγνια, One Story, κλπ). Κάνει ραδιόφωνο στο Κόκκινο 102,8. Διατηρεί ιστολόγιο (www.thethreewishes.wordpress.com)

Περισσότερα εδώ: http://www.mariapetritsi.gr/

Photo via

Με χαρά διαβάζουμε τα σχόλιά σας!

Αρέσει σε %d bloggers: