ΡΟΥΤΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ POST-QUARANTINE ΚΟΣΜΟ

της Μαίρης Κυριακοπούλου

Δεν πρόκειται να μακρηγορήσω για τα απροσδόκητα, απρόσμενα, αναπάντεχα (και άλλα συνώνυμα), ασύλληπτα και εξωπραγματικά γεγονότα αυτουνού του ενάμιση χρόνου που πέρασε. Ναι, εννοώ την πανδημία. Είναι ακόμα too soon για να επιδοθώ σε έξυπνα λογοπαίγνια και meme-worthy ατάκες, από τη μια γιατί δεν έχουμε ακόμα ως ανθρωπότητα ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, από την άλλη, γιατί ούτε εγώ δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έχει συμβεί και το πώς αυτό με επηρέασε, πόσο μάλλον το πώς επηρέασε την ανθρωπότητα όλη. Σε καθημερινό, πρακτικό επίπεδο νομίζω ότι είναι εύκολο να περιγραφεί: «Αρχές του 2020 ήτανε θυμάμαι, όταν πρωτοαναφέρθηκε στα ΜΜΕ η εμφάνιση ενός νέου κορονοιού από την Κίνα, επειδή κάποιος γκουρμεδιάρης με μαγειρικές ανησυχίες έφαγε έναν παγκολίνο σωτέ ή μια νυχτερίδα ωγκρατέν, ή επειδή καποιανού πρακτικάριου ερευνητή δεν πιάνανε τα χέρια του και έριξε κάτω πέντε κάνιστρα με βιολογικά υλικά (διαλέγεις τη συνωμοσία που σου ταιριάζει) και ο ιός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα σε δυο μήνες και οι κυβερνήσεις πανταχόθεν κατέβασαν το διακόπτη και είπανε YOLO, I’m done with this s*it. Μάσκες αγοράστηκαν, μετακινήσεις απαγορεύτηκαν, μαγαζιά έκλεισαν, συνέδρια αναβλήθηκαν, σχολικές δραστηριότητες έπαυσαν και κλειστήκαμε όλοι σπίτι, ψήναμε μπανανόψωμα και βλέπαμε Τζο Εξότικ στο Netflix. Μετά, βγήκε το εμβόλιο και οκ, επανήλθαμε στην κανονικότητα.» ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ! Η κανονικότητα δε θα είναι ποτέ η ίδια. Γι’ αυτό μου φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο να εκθέσουμε τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να είχε η δοκιμασία αυτή στον καθένα. Έχω απορία μεγάλη να δω τι θα γράφουν τα βιβλία ιστορίας και κοινωνιολογίας σε εξήντα χρόνια από τώρα, το 2020 θα είναι σίγουρα στα SOS.

Πηγή: memegenerator.net

Θα μου πεις, εμείς οι μεταφραστές είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε από το σπίτι και δεν άλλαξε τίποτα στην καθημερινότητά μας, we got this. ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ! Ακριβώς επειδή εργαζόμαστε από το σπίτι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι το έξω. Και είχαμε ρυθμίσει έτσι τη ζωή μας ώστε να κοινωνικοποιούμαστε, να είμαστε δραστήριοι εκτός σπιτιού, να βγαίνουμε στον ήλιο για φωτοσύνθεση. Και από τη μια μέρα στην άλλη, αυτό το «έξω» κόπηκε.

Πηγή: imgflip

Τώρα λοιπόν που τα πράγματα βαίνουν προς το φυσιολογικό, πολύς κόσμος δυσκολεύεται να ξαναβρεί τους ρυθμούς του. Να βάλει σε τάξη ένα πρόγραμμα, να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Δεν γίνεται να πατήσουμε το reset και να επανέλθουμε σε αυτά που κάναμε τον Ιανουάριο του 2020, αλλά δυσκολευόμαστε και να βρούμε τις συνήθειές μας και να φτιάξουμε τη ρουτίνα μας. Και μετά τη λέξη «πανδημία», η λέξη «ρουτίνα» νομίζω ότι είναι το δημοφιλέστερο Google search του έτους. Πώς να φτιάξουμε, λοιπόν, την καθημερινή μας ρουτίνα, μετά από το μεγαλύτερο σοκ που έχει υποστεί η ανθρωπότητα (και όχι, δεν εννοώ το τέλος του KUWTK);

Για αρχή, ας ξεχωρίσουμε τις έννοιες «ρουτίνα» και «συνήθεια». Ρουτίνα είναι κάθε πράξη που κάνεις μηχανικά, χωρίς καν να το σκεφτείς, όπως το να πλένεις τα δόντια σου μόλις ξυπνήσεις, να φτιάχνεις τον καφέ σου και να τον τοποθετείς από την αριστερή μεριά του υπολογιστή σου, να κάθεσαι με το ίδιο πόδι διπλωμένο πάνω στην καρέκλα σου, μια συμπεριφορά, δηλαδή, που επαναλαμβάνεται ασυνείδητα. Η συνήθεια είναι κάτι που απαιτεί ενσυνείδητη σκέψη, κάτι που πρέπει να βάλεις στο μυαλό σου, ώστε να το επαναλαμβάνεις συχνά. Στην αρχή, σε δυσκολεύει, το ξεχνάς, το αμελείς, αλλά στη συνέχεια γίνεται μέρος της καθημερινότητάς σου, δηλαδή «ρουτίνα». Έστω, για παράδειγμα, ότι θέλεις να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα τη γυμναστική (ΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΑσόρι, μου ξέφυγε). Ξεκινάς κάνοντάς τη συνήθεια. Ένα τέταρτο τη μέρα, στην αρχή με γκρίνια και προκραστινέησον, στη συνέχεια, με «οκ, πάμε να το κάνουμε». Το ένα τέταρτο θα γίνει μισή ώρα, ίσως και μία, και με τον καιρό θα το κάνεις μηχανικά, χωρίς να το σκέφτεσαι και, στο τέλος, θα σου λείπει κιόλας, αν δεν το κάνεις.

Στο άκουσμα της λέξης «ρουτίνα» υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται κάτι το βαρετό και περιοριστικό. Πιστεύω ότι, αν η ρουτίνα σου είναι εμπλουτισμένη με καλές συνήθειες, δεν σε περιορίζει, αλλά σε βοηθά να ζεις την κάθε μέρα σου καλύτερα και να προχωράς βήμα βήμα προς τον καλύτερό σου εαυτό. Αν θες, λοιπόν, να πετύχεις κάποιον στόχο, να διασκεδάζεις λίγο περισσότερο, να είσαι πιο αποτελεσματικός στην εργασία σου, να τρέφεσαι καλύτερα, να αισθάνεσαι καλύτερα μέσα στο σώμα σου ή οτιδήποτε άλλο, ποιες συνήθειες και πρακτικές θα σου το προσφέρουν αυτό;

Πηγή: Pinterest

Πάρε το χρόνο σου

Ας μην υποτιμούμε το βάρος που έχουμε όλοι στους ώμους post-quarantine. Οι ψυχολογικές συνέπειες είναι σοβαρές και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε lightly. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να είναι «αποδοτικός» και να «δουλεύει σαν ρομπότ» και να προσποιείται ότι «δε συνέβη τίποτα, τώρα είναι όλα καλά». Όλα θα γίνουν με το χρόνο τους.

Δημιούργησε δομή

Η δομή στην καθημερινότητα, το πρόγραμμα, η ρουτίνα είναι αυτό που χάθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σκέψου λοιπόν, τι θα ήθελες να περιέχει η κάθε σου μέρα, τι συνήθειες θα ήθελες να μετατρέψεις σε ρουτίνες. Κάνε πλάνο που σου επιτρέπει να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείς υπερβολικά ή να το διαπραγματευτείς. Αυτό σου επιτρέπει να είσαι πιο αποτελεσματικός και να προχωράς ένα βήμα παραπέρα, είτε μιλάμε για τη δουλειά σου, είτε για τη σωματική και νοητική σου ευεξία.

Βρες καινούρια έμπνευση

Καλώς ή κακώς, περάσαμε έναν χρόνο συναισθηματικά επίπεδο. Ο φόβος και η αβεβαιότητα είχαν καπελώσει τα πάντα και μας άφησε με ένα «μούδιασμα» συναισθηματικό. Δοκίμασε κάτι νέο και έξω από τα συνηθισμένα, για να σε κάνει να ξανανιώσεις! Ακολούθησε νέους λογαριασμούς στα social για να βλέπεις διαφορετικές εικόνες, κλείσε την τηλεόραση και προτίμησε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα ασυνήθιστο για σένα, κάνε ένα καινούριο χόμπι (για να μη λέτε «δάσκαλε που δίδασκες, ανακοινώνω δημόσια ότι ξεκίνησα μαθήματα σχεδίου», κάτι στο οποίο είμαι σούπερ άσχετη), ψώνισε καινούρια ρούχα. Ας μην κοροϊδευόμαστε, οι στυλιστικές μας επιλογές περιορίστηκαν σε φόρμα – πυτζάμα, οποιαδήποτε ενδυματική αλλαγή θα είναι ρηφρέσινγκ. Έτσι, θα δημιουργήσεις καινούριες συνήθειες που θα ενταχθούν, eventually, στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Δες το αλλιώς

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αγχωμένοι, όταν νιώθουν ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει. Και μετά σκάει μια πανδημία και αναθεωρείς το είναι σου και καταλαβαίνεις ότι μπορεί να συμβεί κυριολεκτικά ό,τι να’ ναι, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μην αγχώνεσαι λοιπόν, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλεις!

Ανάκτησε τον έλεγχο

Ακόμα κι αν δεν διέγραψες από τη λίστα σου όλα τα to do της ημέρας, επειδή έχεις κάνει σωστή ιεράρχηση και έχεις ένα πλάνο που ικανοποιεί τις ανάγκες σου γνωρίζεις ότι έχεις ασχοληθεί με τα πραγματικά σημαντικά πράγματα. Επίσης, η ρουτίνα σού επιτρέπει να εστιάζεις λιγότερο στο τι πρέπει να γίνει (επειδή το έχεις οργανώσει ήδη) και έτσι δίνεις όλη σου την προσοχή στη δράση. Αυτό δημιουργεί μέσα σου μια αίσθηση ελέγχου και επίτευξης που διαλύει το άγχος και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.

Ναι, όλοι μας τρομάξαμε, κλειστήκαμε στο σπίτι και στον εαυτό μας, βγήκαμε από τις συνήθειές μας και χάσαμε τα πατήματά μας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δε μπορούμε να τα ξαναβρούμε σε μια νέα καθημερινότητα, μια νέα ρουτίνα που θα εξυπηρετεί τον post-Covid εαυτό μας. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, είμαι σίγουρη ότι βρήκαμε πολλά πράγματα τα οποία μας ευχαριστούν και μας κάνουν να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη. Αν επικεντρωθούμε σε αυτά, θα χτίσουμε ξανά τη ζωή μας, καλύτερη! Το σημαντικό είναι να βρούμε αυτό που μας γεμίζει και μας κάνει να αισθανόμαστε κάθε μέρα λίγο περισσότερο πιο κοντά στον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να ακούσουμε τη δική μας φωνή και να χαιρόμαστε ξανά την κάθε μέρα. Enjoy!

Πηγή: meme-arsenal.ru

Σχετικά με τη συντάκτρια:
mary

Η Μαίρη Κυριακοπούλου σπούδασε μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων από το Πανεπιστήμιο Paul Valéry III του Montpellier. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά. Καθότι η μάθηση δε σταματά ποτέ, το 2015 εκπαιδεύτηκε στη διερμηνεία συνοδείας και συνεδρίων στην ιδιωτική επαγγελματική σχολή glossologia.gr. Εργάζεται ως μεταφράστρια από το 2007 και τώρα κάνει τα πρώτα βήματα στο χώρο της διερμηνείας. Στον ελεύθερό της χρόνο διαβάζει ακατάπαυστα ό, τι πέσει στα χέρια της, βλέπει μανιωδώς σειρές, κάνει πιλάτες και προσπαθεί ανεπιτυχώς να μάθει να μαγειρεύει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *