Ο Μήνας της Μετάφρασης – Γίνε Μεταφραστής για μια Μέρα

 

Τι είναι η μετάφραση; Πώς γίνεται; Ποια εργαλεία χρησιμοποιεί ο μεταφραστής; Πόση ώρα χρειάζεται, για να μεταφράσει κανείς;

Αυτά και άλλα ερωτήματα, που μπορεί να σε έχουν απασχολήσει ή να σε απασχολούν ή να μην σε έχουν απασχολήσει ποτέ, θα σε βοηθήσουμε να τα απαντήσεις ο ίδιος, καθισμένος σε ένα τραπέζι στην πλατεία Κοραή, μπροστά από ένα αγγλικό κείμενο, με χαρτί και στυλό και με διάθεση και όρεξη να αρχίσεις να μεταφράζεις.

Μικρός ή μεγάλος, με φίλους ή και μόνος, διαλέγεις μία σελίδα -ή περισσότερες σελίδες (μην πτοείσαι!)- και την/τις μεταφράζεις με τη δική μας βοήθεια και με τη βοήθεια λεξικών. Στόχος σου: όχι απλώς να μεταφράσεις κατά λέξη, αλλά να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει και να βρει την καλύτερη επιλογή.

Η δράση “Γινε Μεταφραστής για μια Μέρα” αποσκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν τι τεκταίνεται κατά τη μεταφραστική διαδικασία, να μπουν στη θέση του μεταφραστή και να γνωρίσουν τον τρόπο που ο μεταφραστής γίνεται πολιτιστικός διαμεσολαβητής και με περίτεχνο τρόπο όχι μόνο μεταφράζει τις αγγλικές λέξεις σε ελληνικές, αλλά μεταφέρει κομμάτια πολιτισμού από τη μία γλώσσα στην άλλη.

Με τη βοήθεια λεξικών, και πάντοτε με τη δική μας βοήθεια, δουλεύετε τη δική σας μετάφραση, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να περιλαμβάνει το κείμενό σας και εφευρίσκοντας τρόπους για την αντιμετώπισή και επίλυσή τους.

Οι μεταφράσεις συγκεντρώνονται και κατόπιν επιμέλειας, και με τη συγκατάθεσή σας, αναρτώνται δημόσια και ηλεκτρονικά από την ΠΕΕΜΠΙΠ και τον Δήμο Αθηναίων.

* Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους όσοι ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν να μπουν στον κόσμο της μετάφρασης.

** Αν επιθυμείτε, μπορείτε να έχετε μαζί σας το αγαπημένο σας λεξικό. Σας νιώθουμε!

Σας περιμένουμε όλους εκεί! #xl8 #tr9n #TranslatorForADay


#athens2018 #ipolidiavazei #βιβλίαπαντού #ΗΜεγάληΓιορτήτηςΑνάγνωσης

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *