Απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης

Σε προηγούμενη ανάρτηση σε αυτό το ιστολόγιο, η ΠΕΕΜΠΙΠ δημοσιοποίησε το κοινό υπόμνημα που απεύθυναν τον Σεπτέμβριο του 2012 προς τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης (ΓΔΜ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι δύο επαγγελματικοί σύλλογοι μεταφραστών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, η ΠΕΕΜΠΙΠ και η ΠΕΜ. Θέμα του κοινού υπομνήματος ήταν τα κενά του συστήματος απονομής, παρακολούθησης και ελέγχου των μεταφραστικών συμβάσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και λοιπών ευρωπαϊκών οργάνων, και των αναδόχων-μεταφραστικών εταιρειών που αναλαμβάνουν μεταφραστικά έργα για λογαριασμό της ΕΕ. Στόχος του υπομνήματος που προωθήθηκε από την ΠΕΕΜΠΙΠ και στην FITEurope, ήταν η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ελεύθερων επαγγελματιών μεταφραστών που εργάζονται για λογαριασμό αναδόχων σε μεταφραστικά έργα με τελικό παραλήπτη την ΕΕ και η προστασία τους από τις κακές πρακτικές που παρατηρούνται συχνά από την πλευρά των μεταφραστικών εταιρειών σε βάρος των μεταφραστών.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τη διαβεβαίωση της ΓΔΜ ότι οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις μας θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό των μελλοντικών δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ σε συνάρτηση με τους κανονισμούς που διέπουν τα κοινοτικά όργανα όσον αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για τα αντανακλαστικά της και τη σοβαρότητα που επέδειξε για τα ζητήματα που θίχτηκαν και απασχολούν μεγάλη μερίδα του μεταφραστικού κόσμου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, υπενθυμίζουμε τη δέσμευση της ΠΕΕΜΠΙΠ να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει σε κάθε ζήτημα που άπτεται των συμφερόντων, της κατοχύρωσης και της προστασίας των επαγγελματιών μεταφραστών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την ΠΕΜ, η ΠΕΕΜΠΙΠ θα ανακινήσει και πάλι το θέμα αυτό καλώντας σε δράση τους ευρωπαϊκούς συλλόγους μεταφραστών, στη Γενική Συνέλευση της FITEurope, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 1η Νοεμβρίου 2014, με πρωτοβουλία της ΠΕΕΜΠΙΠ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *